Tuesday, December 21, 2010

Kristus Euroopassa - johdanto

 Eurooppa ja Välimeren maat tänään

Jeesus esitti opetuslapsilleen tällaisen vertauksen:

"Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen, jonka mies kylvi maahansa. Se on pienin kaikista siemenistä, mutta kun sen taimi kasvaa täyteen mittaansa, se on puutarhan kasveista suurin. Lopulta se on kuin puu, niin että taivaan linnut tulevat ja pesivät sen oksille."

Vielä hän esitti heille vertauksen: "Taivasten valtakunta on kuin hapate. Kun nainen sekoitti sen kolmeen vakalliseen jauhoja, koko taikina happani."
Mt 13:31-33 KR 1992

.........
Tämä blogi on visio, näky, Taivasten valtakunnan hennon taimen kasvusta suureksi puuksi, jonka oksille linnut tekevät pesänsä, maailman kansojen jauhovakkojen joutumisesta Kristuksen kuningaskunnan hapattamiksi.

Näemme todellisia ajassa ja paikassa olevia tapahtumia seuraten, kuinka Ylösnousseen majesteettiset sanat omilleen Galileassa saavat muotoa ihmiskunnan historian arjessa ja todellisuudessa:

Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.
Mt 28:18-20 KR 1992


Teologinen tausta
Ensimmäiset tekstini sisältävät teologista pohdintaa siitä, mitä Kristuksen herruus merkitsee ja mikä on se Taivasten valtakunnan salaisuus, sisäisesti meissä.

Näkyvä ja näkymätön valtakunta
Näkymätöntä Taivasten valtakuntaa emme pysty historian menetelmin emmekä muutenkaan määrittelemään. Se on ja pysyy salattuna. Mutta ulkonaisesti voimme seurata kirkon varhaista historiaa Euroopassa ensimmäisellä vuosituhannella. "Ulkonaisen kirkon" lähetystyön seuraaminen on merkittävää, sillä Taivasten valtakunta on lähellä siellä, missä Jumalan Sanaa saarnataan, pakanoita kastetaan Kristuksen omiksi ja ehtoollisella jaetaan Kristuksen totinen ruumis ja veri Hänen käskynsä ja kehoituksensa mukaan.

Naisen merkityksestä
Erityisen merkillepantavaa on kirjoituksissani esiin tuleva naisten keskeinen merkitys näissä ratkaisevissa tapahtumissa, joissa miehet ovat historiankirjoituksessa niin etualalla miekkoineen, ratsuineen, sotakirveineen ja peitsineen. Erityisenä tutkielmana käsittelen Orleansin neitsyttä, Ranskan kansallista pyhimystä.

Euroopan kansojen synty
On hämmästyttävää, miten Jumalan Hengen kosketus pakanuudessa eläviin heimoihin on merkinnyt sitten Euroopan kansojen syntymistä. Toki tiedämme, kuinka tärkeä läntinen kirkko on ollut Suomen kansan ja kielen vaiheissa keskiajalta alkaen. Näillä palstoilla käy ilmeiseksi, kuinka ratkaisevan tärkeä Jeesuksen saapuminen on ollut kaikille nykyajan Euroopan kansoille.


Kamppailu islamin kanssa
Lähetystyön tulosten, Taivasten valtakunnan, suurimmaksi uhaksi muodostui islam ja seuraan tarkasti Kristukseen ja Muhammediin uskovien ratkaisevan tärkeää kamppailua Espanjassa ja Ranskassa.


Ihmiskeskeinen lähestymistapa Taivasten valtakunnan vaiheisiin
Seuraan Kristuksen kirkon ensiaskelia Euroopan eri alueille keskittyen ratkaiseviin ihmisiin, joiden kautta Jumalan valtakunta on saavuttanut yhä uusia kieliä ja kansoja aina maailman ääriin asti.


Pimeät vuosisadat
Tämä historia on vaikeaa ja monille varsin outoa maailmaa Kansainvaellusten ja Varhaisen keskiajan miljöössä. En tiedä, olisiko kukaan aikaisemmin johdatellut ymmärtämään Euroopan kääntymistä Kristuksen omaksi tällä tavoin asioita yhdistellen, integroiden. Tuskin ainakaan suomeksi, vaikka toki kaikista näistä tapahtumista ja henkilöistä on suomeksi paljonkin kirjoitettu.

Maailman ääriin asti
Paljolti juuri Euroopasta käsin Taivasten valtakunnan puu on sitten kasvanut yli valtamerten maailman ääriin asti, ja tarkastelen hieman Kristuksen saapumista Amerikkaan ja Aasiaan espanjalaisten, portugalilaisten ja baskien maailmasta. (Näissä kirjoituksissa en käsittele Afrikkaa, jossa oli 1900-luvun alussa noin 10 miljoonaa kristittyä ja tänään 396 miljoonaa! )


Tekstien luonne, lähteet ja järjestys blogissa
Tekstini eivät ole järjestelmällistä kirkkohistorian tutkimista, vaan aivan henkilökohtaista pohdintaani näiden suunnattoman suurten tapahtumien äärellä. Varsin subjektiivisesti ne keskittyvät siihen, mikä minua kiinnostaa.

Kirjoitin nämä pienet tutkielmat nettiruukun raamattupiiriin elokuusta joulukuuhun 2010. Tekstit ovat blogissa kirjoittamisjärjestyksessä, joten arkeologian tapaan ensimmäisenä laaditut palstat ovat pinossa alimpana. Ja kuten kenttäkaivauksissa usein käy, kerrostumat eivät ole tarkasti aikajärjestyksessä.

Lähteenäni asiatietojen kohdalta on paljolti englanninkielinen wikipedia, mutta keskeisissä kohdissa olen etsinyt lisää tukea ja vaihtoehtoisia näkemyksiä myös muualta.


Kommentit ja virheiden korjaukset tervetulleita
Lukija voi siten havaita asiavirheitä ja erityisesti henkilöiden- ja paikannimien heittelyä sinne tänne. Näillä lienee vakiintuneita suomalaisia muotoja, jotka eivät aina kuitenkaan auta tunnistamaan henkilöä. (Pitäisikö häntä kutsua nimellä Clovis vai Ludwig?)

Blogin tapaan keskustelu on vapaata ja asiavirheistä ja erimielisyyksistä on mahdollista helposti kommentoida. Seuraan kyllä kommentointia ja korjaan virheet, joista mainitaan.



Kristus Euroopassa


Tässä on teemoja mutta tekstit muodostavat yhden kokonaisuuden ja ovat todella ymmärrettävissä vain lukemalla koko paketti alhaalta ylös. Tämä johtuu siitä, että Kristuksen valtakunnan leviäminen on orgaaninen tapahtuma, elävää prosessia, jossa tapahtumat seudulla johtavat sitten tapahtumiin toisella seudulla (Kuten puu kasvaessaan haarautuu ja haaroista kasvaa uusia haaroja).

Teologiaa
Gentin alttaritaulu - "minulle on annettu kaikki valta"
Kristuksen kuningashuone
Kristuksen herruus maailmassa
Areios
Athanasius


Taivasten valtakunnan saapuminen Eurooppaan


Rooma
- pyhä Helena ja Konstantinus Suuri

Gallia
- Pyhä Martti, Gallian apostoli

Espanja
- Priscillian ja naisten asema Galiciassa
- Asturian kuningaskunta
- Galicia
- Baskit
- Ignatius de Loyola
- Baskien "Mikael Agricola"

Frankit
- Echternachin tanssiva marssikulkue


Austrasia, Neustria ja Soissons
- Austrasian Brunhilda ja Soissonsin Fredegund

Englanti
- Bertta Kentiläinen
- Augustinus Canterburgilainen

Saksa
- Bonifatius Creditonialainen

Kiov ja Novgorod
- Novgorod
- Novgorod (2)
- Rurik

Viikingit
Olof Skötkonung
Óláfr Tryggvason


Islamin uhka
- Odo Aquitanialainen Suuri
- Kaarlo Martel
- Toursin taistelun aattona
- Toursin (Poitiersin) taistelu lokakuussa 732
- Miekkalähetys


Keskiaika - Uuden ajan alku

Suomi

- pyhä Henrik ja Lalli
- piispa Henrikin surmaruno
- Ruotsin ensimmäinen ristiretki

Ranska
Orleansin neitsyt Jean d Arc

Kaukoitä, Indonesia, Malesia, Japani
- Francis Xavier

Väli-Amerikka, etelä-Amerikka
- konkvistadorit



Lopuksi kiitos ja hurskas toivomus

Sain alkupotkun tämän kirjoitussarjan laatimiseen erikoisesta hengellisestä kokemuksesta, joka on varsin henkilökohtainen. Kirjoitin nettiruukkuun kesällä Jumalan karitsasta ja etsin blogiin sopivaa kuvaa. Näin tuon "Teurastetun kartitsan" jonka Jan van Eyck on maalannut ja silloin Herra sanoi hiljaa "pidän tästä maalauksesta".

Olin silleen ihmeissäni moisesta, kun omasta mielestäni tuo 1400-luvun vertavuotava karitsa ei minusta ollut nyt niin hirmu väkevä, jotenkin ikonimainen ja keskiaikainen. Päätin kuitenkin katsoa lähemmin, mikä tässä mättää. Ja törmäsin sanoinkuvaamattoman ihanaan Euroopan juhlittuun taideaarteeseen, Gentin alttaritauluun! Siitähän tuo "Teurastettu karitsa" on osa.

Sieltä sitten sain kuvan Paavi Jeesuksesta palstaan Jeesuksen herruudesta ja kuninkuudesta, enkä ole lakannut ihmettelemästä tämän alttaritaulun lukemattomia poikkeuksellisen hienoja yksityiskohtia. Ei ihme, että kun Hitler sen oli itselleen ryöstänyt ja se palautettiin Belgiaan, koko kansa oli hallitsijoidensa johdolla sitä ottamassa vastaan takaisin kotiin.

Opin silloin Kolossalaiskirjeen toisen luvun merkillisen kohdan Jumalan salaisuudesta, Kristuksesta, johon kaikki tiedon ja viisauden aarteet ovat kätkettynä.

Kätkettynä! niin että meidän tulee niitä arkeologin kaivauksin ja historian tutkimuksen keinoin ja kaikin tavoin etsiä.

"Tahdon teidän tietävän, kuinka kovaa taistelua käyn teidän tähtenne ja laodikealaisten ja kaikkien muiden tähden, jotka eivät ole koskaan nähneet minua kasvoista kasvoihin. Toivon, että he rakkauden yhteen liittäminä saisivat rohkeutta ja saavuttaisivat rikkaimman ja syvimmän tiedon: tulisivat tuntemaan Jumalan salaisuuden, Kristuksen, jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä. Sanon tämän, jottei kukaan pettäisi teitä vakuutteluillaan. Vaikka en olekaan ruumiillisesti läsnä, olen hengessä teidän luonanne, ja iloitsen nähdessäni, että keskuudessanne vallitsee hyvä järjestys ja että teillä on luja usko Kristukseen. "
Kol 2:1-5 KR 1992

tässä palstassa on aarteita, joita olen Gentin alttaritaulun innoittamana syksyn aikana Kristuksesta löytänyt - Hänen ruumiistaan, joka on Euroopan kansojen keskuudessakin uskovien kristittyjen elävistä kivistä tehty temppeli Isän Jumalan kunniaksi.

Hurskas toivomukseni on, että eivät vain teologit tai asian harrastajat, vaan monet Jumalan lapset innostuisivat etsimään Kristukseen kätkettyjä aarteita myös Hänen kirkkonsa menneistä vaiheista, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Kirjoitukseni voivat olla siihen pienenä apuneuvona.

Sillä näistäkin pienistä kirjoituksista opimme, että ei Jeesus Kristus ole Suomen kansan vihollinen, kuten julkisuudessa ja hallituksessakin monet nykyään tahtovat ajatella.

Hänen valtakuntansa on myös meidän vähäisen kansamme ja kielemme ja kulttuurimme alkuperäinen puhdas juuri Iisain kannosta ja kansakuntamme hengellinen sydän, jota tulee vaalia ja hoitaa myös tämän pahan ja avionrikkojan sukukunnan keskellä.


Soli Deo Gloria

Yksin Jumalalle kunnia!

22.12. 2010
Mikko Louhivuori


............
Kuului laulu enkelten kautta avaruuksien, vuoret kertas kaiullaan riemulaulun taivaisen.
Gloria in excelsis Deo.

Paimenet on ihmeissään. Miksi riemulaulut nää? Mitä sanomaa nyt tuo taivahinen laulu tää?
Gloria in excelsis Deo.

Käykää Beetlehemihin! Syntynyt on lapsonen. Polvistukaa eessä sen, eessä Herran Kristuksen!
Gloria in excelsis Deo.

...
tai Johan Sebastian Bachin tahdissa juhlallisesti Gloria in excelsis Deo

No comments:

Post a Comment