Tuesday, December 21, 2010

Jeesus on kuninkaallinen - Gentin alttari

kuninkaallinen Kristus Jumala
Gentin alttari. Jan van Eyck 1432


Hän otti orjan muodon

mutta oikeesti Hän on kuninkaallista alkuperää

onhan se jollain tavoin hienoa, kun sinä omassa kammiossasi kiität Jeesusta

onhan se jollain tavalla hienoa, kun esikoiset yksiäänisesti veisaavat Jeesuksen kunniaa seuroissa

onhan se jollain tavalla hienoa, kun kirkkokuoro jumalanpalveluksessa virittää Hilariuksen kiitosvirren ja seurakunta siihen urkujen kanssa yhtyy

mutta ei unohdeta, että Englannin kuninkaallinen hovisäveltäjä, eräs maailman tunnetuimmista musiikin neroista, Georg Friedrich Händel oli kertakaikkiaan haltioissaan sävellettyään meidän Jeesuksemme, orjaksi tulleen Vapahtajamme, ylistystä orkesterin ja kuoron voimalla

koko maailma raikuu Halleluja!

niin että tästä Jeesuksen kuninkaallisesta ylistyksestä itse Englannin majesteetti nousi vaistomaisesti seisomaan!

uskon silti, että kuninkaallista sukua oleva Jeesus, jota maailman parhaat muusikot ja säveltäjät kilvan ylistävät teoksillaan, iloitsee myös sinun ja minun hiljaisesta ja nöyrästä "kiitos Jeesus", kun se sydämestämme nousee.Hän jätti Isänsä kirkkauden ja loiston ja tuli alas tänne pimeyteen, synnin, kuoleman ja perkeleen maailmaan.

Häntä häväistään ja syljetään ja pilkataan myös tämän päivän Suomessa, ja kaikin tavoin koetetaan Hänestä pitää etäisyyttä. Me suomalaiset kun emme ole sydämeltään kovin sivistyskansaa, vaan enempi semmosia maatiaisia.

Meidän Herraamme Jeesusta Kristusta, joka on aidosti kuninkaallinen, on moni maailman parhaisiin luettu taiteilija kuvannut.

Kauniina, sanomattoman upeana näiden joukossa on Jan van Eyckin "Lampaan ylistys", joka on Gentissa pyhän Bavon katerdraalissa. Öljymaalaus on osa maailman suuriin taideaarteisiin kuuluvaan alttarimaalaukseen, joka on ns. polyptyykki.

Filip Hyvä Burgundilaisen aikana hänen hovinsa Brugesin kaupungissa nykyisessä Belgiassa oli Euroopan kuninaallisista kuninkaallisin, ja hämmästytti kaikkia ja oli aikansa vaatemuodin, musiikin ja maalaustaiteen, ryijyjen kudonna, jalokiviseppien häkellyttävä keskus.Varhaisen Euroopan huippukaudella sen ajan kuuluisin - ja parhaiten palkattau - taiteilija kuvasi Ilmestyskirjan lampaan.

Jeesus on kuninkaallinen, eikä lie montaa kuningasta, jolla on vastaava sarja maailman suurimpiin aarteisiin kuuluvia taideteoksia kontollaan.

Langenneet Aatami ja Eeva
Gentin alttaritaulu. Jan van Eyck 1432

Ja kyllähän tämä St. Bravon taideteos on montaa saanut kokea - sen maalaaminen kesti kuusi vuotta 1426-1432, onhan siinä 24 osaakin. Jos haluat nähdä, miltä Aatami ja Eeva näyttivät syötyään Hyvän ja Pahan tiedon puusta, tässä alttaritaulussa on varmaan eräs parhaita maalauksia aiheesta.

Meidän Jeesuksemme maalaus oli sen verran tärkeä, että Versaillen rauhansopimuksessa vaadittiin sen osien palauttamista, ja saksalaiset luovuttivat ne Berliinin museosta sydän verta vuotaen.

Adolf Hitler otti sen takaisin korkojen kanssa - koko työ kuljetettiin Saksaan, josta amerikkalaiset sotilaat löysivät suolakaivoksesta sodan päätyttyä.


kuninkaallisen Jeesuksen, Jumalan Karitsan, alttaritaulu tuotiin juhlallisesti takaisin Belgiaan.

Koko kuningashuone oli ottamassa Gentin alttaritaulun vastaan Brysselissä upeissa juhlallisuuksissa.

Mutta sen verran Versailles vielä belgialaisia kaiversi - missä meidän Herramme maalaus oli jotenkin jäänyt hankalaan väliin - että yhtään ranskalaista ei noihin juhliin oltu kutsuttu.

meidän Herramme Jeesus Kristus on kuninkaallinen.

pidetään Hänen nimensä kunniassa ihan jo sivistyksemme ohuen pintakuoren takia - ettemme ihan maatiaisilta maailmalla näyttäisi.

(Moninkertainen presidenttimme, tunnettu kansanmies, Urho Kekkonen sanoi nähtyään suomalaisen elokuvan "Maa on syntinen laulu", ettei ollut arvannut, että se on niin hyvä. Mutta Pariisin yleisö, katsellessaan siinä kuvattuja lestadiolaisten seuroja ja niiden kehittymistä, sanoi "hyi mitä barbaareja")Jeesus ansaitsee parempaa

Jeesus ansaitsee parasta mitä meillä on!

että valtiopäivillä Hänen nimensä kunnioittaen mainitsemme kun rukoilemme Jumalan suojelusta ja varjelusta kansallemme

että Suomen kristikansa laulaa koko sydämestään ylistystä Jeesukselle Kristukselle päivin ja öin, lakkaamatta

että Turun arkkipiispa ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa kunnioittavat kumartaen ja palvoen Jeesusta, joka on kuninkaallinen

että kouluissamme opetetaan tuntemaan Jeesus, joka tuo mukanaan sellaisen monikansallisen kulttuurivirran, joka yhdistää meidän katajaisen maatiasikansamme Välimeren maista virtaaviin valtaviin kulttuuriin uomiin

että armeijassa sotilaat seisovat rivissä ja kuulevat kuninkaallisen Jeesuksen sanojaSuomi on demokraattinen tasavalta

Jeesuksen Kristuksen valtakunta on kuningaskunta, jota hallitsee absoluuttinen monarkki

kun nämä kaksi ovat ristiriidassa keskenään, meidän tulee totella absoluuttiista monarkkia.

saakoon Herra Jeesus olla myös sinun ja minun elämämme kuningas!

absoluuttinen monarkki, jonka tahto ratkaisee.

Älkää tehkö mitään itsekkyydestä tai turhamaisuudesta, vaan olkaa nöyriä ja pitäkää kukin toista parempana kuin itseänne. Älkää tavoitelko vain omaa etuanne vaan myös muiden parasta.

Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.

Hänellä oli Jumalan muoto,
mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan
olla Jumalan vertainen
vaan luopui omastaan.
Hän otti orjan muodon
ja tuli ihmisten kaltaiseksi.
Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa,
hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti.

Sen tähden Jumala on korottanut hänet yli kaiken
ja antanut hänelle nimen,
kaikkia muita nimiä korkeamman.

Jeesuksen nimeä kunnioittaen
on kaikkien polvistuttava,
kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla,
ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi: "Jeesus Kristus on Herra."

Fil 2:3-11 KR 1992

No comments:

Post a Comment